У київських ресторанах пригощатимуть найдорожчою стравою світу
З 21 жовтня по 5 листопада 2024 року у двох київських ресторанах «Бути Sofie» та «Odesa» відвідувачів пригощатимуть компліментом — овочевою закускою з продуктів вирощених на розмінованих землях Миколаївщини.
Це найдорожча і найцінніша страва у світі, адже її приготували з продуктів, вирощених на 6000 га розмінованих полів Миколаївської області.
Щоби убезпечити фермерів на полях, довелося залучити саперів, спеціальну техніку та підтримку міжнародних партнерів.
Страву створила шеф-кухарка, інфлюенсерка й волонтерка Ольга Мартиновська в межах проєкту ПРООН та Мінекономіки «Soul of Soil» (Душа землі). Проєкт покликаний привернути увагу світу до проблеми забруднення України мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.
Ольга родом з Миколаївщини, тож перед приготуванням страви вона відвідала тутешніх фермерів та надихнулася їхніми історіями сили та сміливості.
З початку повномасштабного вторгнення до 30% території України було заміновано. Сьогодні цей показник — 23%. Вже вдалося повернути в користування майже 35 тисяч км², що за площею перевищує територію Бельгії. На частині цих земель уже вирощують зерно та овочі, які потрапляють на полиці магазинів та до страв в ресторанах.
«Найдорожча страва світу», разом з чотирма лляними серветками з вишитим колоском від соціального підприємства «Моїм.Рідним» стала частиною боксу, покликаного привернути увагу широкої громадськості до розмінування українських земель. Ці бокси отримали голови міжнародних делегацій — учасники Міжнародної конференції з протимінної діяльності в Україні (UMAC2024), як нагадування про те, що майбутнє глобальної продовольчої безпеки твориться зараз в Україні.
- Войдите, чтобы оставлять комментарии